23-05-13

RISOTTO MET TONIJN, MOSSELEN EN BIETOLA

RISOTTO MET TONIJN, MOSSELEN EN BIETOLA

Ingrediënten: 60g rijst( Carnaroli of Arborio), 3à4 bladen van  bietola( = paksoi, of chinese kool), 100g tonijn, 100g mosselen, 1 sjalot, 1 wortel, 1 seldersteel, peterselie, witte wijn, olio extra vergine, zout en peper

Mak de bouillon klaar met +/-2 literwater en 2 bouillonblokjes

(Maak de mosselen proper, spoel en doe in de kookpot met enkele eetlepels olie, doe het deksel er op en laat enkele minuten op een matig vuurtje staan zodat de mosselen openen;  Gebruik niet de mosselen die gesloten blijven).

Snij de bietola fijn

Snij de tonijn op kleine stukjes

Versnij de wortel, selder en sjalot zeer fijn

Neem een pan en warm daarin enkele eetlepels olie op een matig vuurtje op
wanneer de olie warm is, de versnipperde sjalot/wortel/selder aanstoven

Wanneer ze zacht zijn geworden de rijst toevoegen, op middelmatig vuurtje laten bakken gedurende een minuut
Voeg de wijn toe, laat verdampen
Voeg een pollepel bouillon toe
Laten verdampen maar niet volledig laten opdrogen.

Voeg daarna voldoende bouillon toe op de rijst volledig te bedekken en laat koken (pruttelen) zonder te roeren.

Wanneer bijna alle bouillon is opgenomen door de rijst, opnieuw volledig bedekken met de bouillon.

Na 10 minuten de tonijnblokjes, mosselen en peterselie,... toevoegen en de kooktijd voleindigen

 

Nadat de bouillon opnieuw volledig is geabsorbeerd, de gaarheid van de rijst controleren.

Afhankelijk daarvan eventueel nog wat bouillon toevoegen (het zal alleszins nog nodig zijn om enkele pollepels toe te voegen).

Wanneer de rijst gaar is, de pan van het vuur zetten (let op dat de risotto niet te droog is gekookt).
Strooi voldoende gemalen zwarte peper toe en giet er ook een scheutje olie extravergine over

13:41 Gepost door tarlo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-05-13

TIRAMISÚ MET BOSVRUCHTEN

TIRAMISÚ MET BOSVRUCHTEN

 

Ingrediënten: 4 eidooiers + 2 eiwit, 150g suiker, 300g ricotta,  100g room,  savoiardi

400g bosvruchten, 2à3 eetlepels rhum

 

 

Voor het bosvruchtensausje (waarin de savoiardi gedrenkt worden):
laat 150 ml water met 50 gr suiker enkele minuten koken en voeg daaraan 300 gr zorgvuldig gewassen en gedroogde  bosvruchten toe en laat opnieuw koken.
laat afkoelen en mix

 

 

Bereiden van de crème: klop de eierdooiers met de resterende suiker, voeg de rhum toe, meng er voorzichtig de ricotta.

Doe er voorzichtig en traag ook de opgeklopte eiwitten bij, alsook de opgeklopte room

Doe bij de crème ook enkele bosvruchten

 

 

Bedek de bodem van een schaal met een reeks savoiardi die je hebt gedrenkt in de vruchtencoulis

Schenk hier bovenop de crème. In de koelkast

 

16:01 Gepost door tarlo | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |