17-12-09

RIBOLLITA

RIBOLLITA

Ingrediënten:  witte kool , 1.5à2 bouillonblokjes, 200gr cannellini-bonen, 2 wortelen, een stukje selder, 1-2 sjalot , prei, 50gr spek, 4 gepelde tomaten, enkele blaadjes basilicum en peterselie, (eventueel: spinazie), olie extra vergine, brood

 

Cannelini: neem een kookpot en warm 1 ½ liter water op, doe de bouillonblokjes erin en laat de cannellini-bonen daar 2 minuutjes in koken.  Neem  de helft van de cannellini-bonen samen  met enkele lepels bouillon en mix.  Hou de rest van de bonen met bouillon opzij voor later

 

snij de kool op reepjes

snij de wortelen, ui en de prei op schijfjes

snij de gepelde tomaten op stukjes

neem een tweede grote kookpot (op zet de overgebleven bonen en de bouillon even opzij en gebruik die kookpot) ,doe er olie in en warm op op een middelmatig vuurtje

voeg de spekjes toe en laat bakken

na enkele minuten de groenten toevoegen (niet de kool, tomaten en kruiden) en laat alles stoven op een zacht vuurtje

doe er achteraf de kool, tomaten, spinazie en kruiden bij en laat alles verder stoven (met deksel)

na enkele minuten de gemixte bonen, de hele bonen en de bouillon toevoegen

voeg weinig peper en zout toe en laat 40-60 min koken (met deksel)

bij het einde van de gaartijd enkele sneden brood in de borden leggen en de soep er overgieten.  Wacht even totdat het brood zacht is geworden, giet een scheutje olie extra vergine toe en een flink wat peper

smakelijk

 

WIJN: Barbera Campo La Bà Poggio (zie: www.wijnuititalie.be

20:28 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.