19-06-09

ITALIAANSE WIJNEN

Open brief aan de wijncritici/wijnkenners

1 def gattinara

al enkele jaren produceert Italië meer wijn in verhouding tot eender welk land ter wereld (Frankrijk inbegrepen) .  Reeds 3 jaar heeft Italië als wijnland de grootste export ter wereld, ook hier is het Frankrijk vóór.  In de Belgische massmedia (via de recensies), in de vakliteratuur en in de talrijke artikels over wijnen heeft men enkel oog voor de Franse wijnen en daarnaast nog één en ander. Dat weinig ander omvat dan meestal wel Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Africa, Chili en, bijna vergeten, ook enkele Italiaanse wijnen.  Waarom zijn de Belgische experten halfblind?
Een mogelijke verklaring van dit fenomeen is dat na tientallen jaren Franse wijn te hebben gedronken, hoe goed of slecht deze wijnen dat ook waren, de smaakpapillen en de neus van het Belgische publiek afgestemd zijn op de Franse smaak. Alles wordt vergeleken met de Franse wijnen en als er vergelijk mogelijk is dan wordt de wijn goed bevonden, smaakt hij te verschillend dan is hij niks waard.
Dit is ook wat er gebeurt met de bekende Michelin gids voor de beoordeling van de restaurants.  Men beoordeelt de keuken over de hele wereld met een Franse maatstaf en zo wordt de regionale Italiaanse keuken, die zoveel succes heeft overal ter wereld, minder goed beschouwd in verhouding tot de uniforme Franse keuken.  Heel bizar want in de supermarkten vindt men belange niet zoveel Franse producten als Italiaanse (tomaten onder vele vormen, pasta, salami, kazen, amandelen, nutella, grissini, olie extra vierge,...)
Maar nu terug naar  de Italiaanse wijnen. We zetten voor één keer eens de Trebbiano, Montepulciano,nSoave en Bardolino opzij.  Ze zijn goed maar vaak komen in België deze wijnen aan van twijfelachtige kwaliteit en tegen bodemprijzen. Italiaanse wijn is iets veel ingewikkelder, verscheidener én lekker.
Pelaverga, Falanghina, Ruché, Grignolino, Tocai, Verduzzo, en er volgt nog een lijst van 484 DOC- en DOCG- en IGT-wijnen die 60 % van de Italiaanse productie omvatten. 
Is het mogelijk dat al deze wijnen niet aan de Franse kunnen raken?
Nog een keer: ik heb schrik dat de vooroordelen veel meer tellen dan de oordelen.  Hoeveel experten kennen de honderden Italiaanse druivensoroten?  En hoevelen onder hen hebben de Fiano di Avellino geproefd of een Rosé uit de Pinot Grigio-druif?  Of een Ruché-wijn? Of een Passito van Reggio Calabria?  Wanneer ik de vakpers en boeken bekijk hierover dan besluit ik:  zeer weinigen! Heel spijtig.

.


15:42 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.