19-12-08

RISOTTO MET MELOEN

RISOTTO MET MELOEN

 

MELONE

Benodigdheden

70gr “riso superfino carnaroli”

1 sjalot

1/3  teentje look

+/- 70ml witte wijn

½ eidooier

Olio extravergine

Boter

Parmigiano reggiano of grana padano

Zout

2 bouillonblokjes in minstens 1.5l water

½ meloen (galia)

1 sneetje gekookte ham

 

Bouillon

 

doe in een pot zeer heet  water de bouillonblokjes

hou deze bouillon goed heet zonder het te laten koken

 

 

Meloen

 

Snij van de meloen de schil, snij de helft in parten en vervolgens in blokjes en doe in een diep bord, samen met het sap van de meloen en de in kleine stukjes gesneden ham

 

 

Werkwijze

 

 

  • Snij de sjalot en de look zeer fijn
  • Neem en pan met antikleeflaag en doe er enkele lepels olie extra vergine in en zet op een laag vuurtjes
  • Wanneer de olie voldoende warm is (niet té warm of de sjalot zal onmiddellijk verbranden), laat sjalot/look fruiten
  • Wanneer de sjalotsnippers zacht zijn geworden de rijst toevoegen en laten bakken (30 sec)
  •  Voeg de wijn toe
  • Laten verdampen maar niet volledig laten opdrogen.
  • Voeg daarna voldoende bouillon toe op de rijst volledig te bedekken en laat koken (pruttelen) zonder te roeren.
  • Wanneer bijna alle bouillon is opgenomen door de rijst, meng en opnieuw volledig bedekken met de bouillon.
  • Nadat de bouillon opnieuw volledig is geabsorbeerd, de gaarheid van de rijst controleren.
  • Afhankelijk daarvan eventueel nog wat bouillon toevoegen (het zal alleszins nog nodig zijn om enkele pollepels toe te voegen).
  • enkele minuten voor het einde van de kooktijd de meloen en de hespstukjes toevoegen
  • Wanneer de rijst gaar is, de pan van het vuur zetten (let op dat de risotto niet te droog is).
  • Voeg van het vuur af een koffielepel boter, 1 à 2 eetlepels parmigiano, ½ à 1/3 losgeklopte eierdooier en eventueel nog èèn of meer eetlepels bouillon toe.

WIJN: PINOT GRIGIO INTROVIGNE (zie www.wijnuititalie.be )

13:34 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.