06-06-08

PIZZA PIZZA

Pizza  (van ± 24 cm)

  
Benodigdheden

250 gr sterke bloem

12 gr verse gist

Eén koffielepel zout

Olie ex verg.

Geraspte mozzarella (of kaas in stukjes maar geen verse mozzarella!!)

Gehakte tomaten of tomatensap

   

 Werkwijze
  • Los de gist op in +/- 100 ml lauw water. Goed mengen zodat de gist volledig oplost. Dit is heel belangrijk.
 
  • Doe de bloem in een kom. Voeg er ook een koffielepeltje zout aan toe. Roer goed om.
 
  • Voeg aan de bloem een beetje per keer het water met de gist toe en meng stevig met twee vingers terwijl je met de andere hand de kom vasthoudt en al eens in tegen wijzerzin draait.
  • Kneed en voeg beetje bij beetje (niet te veel) water toe totdat het deeg niet meer aan de handen kleeft en tot een homogene deegbal kan gevormd worden. Als we te veel water gebruikt hebben kunnen we een beetje bloem toevoegen.
  • Laat vervolgens de deegbal (afgedekt met een propere handdoek) gedurende 1-1,5 uur rusten en rijzen.
  • Het volume moet minstens verdubbelen.
 
  • Kneed het deeg nog heel even en rol het uit. Strooi een beetje bloem op het deeg.
  • Leg een bakpapier op de ovenplaat en leg er de uitgerolde pizza op.
 
  • Bereid het pizzadeeg met de gekozen ingrediënten. Eerst 2 lepels tomatensaus. Deze tomatensaus strijken we open op het deeg tot op ongeveer 2 cm van de rand. Da strooien we er mozzarella over. Dan een beetje zout en als laatste gieten we er olie over.
  • Zet de pizza in een voorverwarmde oven van 250° (beter 300°) gedurende 10 à 15 min.
   

Opmerking

  • Om een pizza te bereiden hebben we een sterke bloem nodig. Dit wil zeggen bloem die 10,5 à 11 proteïnen bevat. Een uitstekende bloem is deze van het merk Delhaize.
  • Voor een pizza die we thuis maken moeten we 60/70% water toevoegen van de hoeveelheid bloem die we gebruiken. Voor 250 gr bloem betekend dit 150 à 160 ml water. We voegen eerst 100 ml water (hier is het gist in opgelost) toe en volgens de noden voegen we beetje bij beetje meer water toe.
  • Hoeveel gist gebruiken? Hangt ten eerste af van de warmte van de plaats. Hoe warmer hoe minder gist. Hangt ook af van de tijd dat we het deeg laten rijzen; Zie onderstaande tabel:

                       

250 gr bloem+12gr gist=1,5 - 2 urijzen
  8gr gist=3rijzen
  6gr gist=4rijzen
  4gr gist=6rijzen
  2gr gist=8rijzen
  1gr gist=12rijzen

                       

 

           

   

08:11 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.