06-06-08

PIZZA PIZZA PIZZA

pizza
 

Om het originele recept van de pizza te bewaren gebruikt de Europese Unie sinds 2003 het STG-keurmerk (S pecialità Tradizionale Garantita – Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS)).

 Een woord vooraf ter verduidelijking: de écht pizza uit Napels heeft niets gemeenschappelijk met de pizza die wordt bereid in de rest van de wereld. De pizza is namelijk een ‘arme bereiding’ die veelal wordt gekocht op de hoek van de straat en uit de hand wordt gegeten.Om deze redenen heeft de pizza volgende eigenschappen:-           Hij is niet krokant maar bijtzacht/elastisch-           Hij is dun maar met een hoge rand Deze bijtzachte en elastische consistentie van de pizza zorgt ervoor dat de smaken goed tot hun recht komen, de maag goed vult en kan geplooid worden in 4 en gegeten uit de hand.    BEREIDING VAN HET DEEG VOOR PIZZA De bereiding van het deeg voor pizza gebeurt in 2 fasen:Men mengt de bloem met het water en de gist (het echte geheim van elke pizzabakker) en bereidt zo een zacht deegMen laat dit deeg rijzen op een constante temperatuur (tot 12 uur lang)De pizza spreiden gebeurt met de handen. Van het midden af naar de kant, wordt een lichte druk uitgeoefend totdat een ronde, gespreide vorm wordt bekomen die iets dunner is in het midden en een beetje dikker naar de kanten toe.Men mag de pizza niet ronddraaien in de lucht want zo zou het deeg zich onherroepelijk opdelen.Bij bereiding van en klassiek pizza Margherita wordt er achtereenvolgens tomaat (geen verse tomaat want veel te waterachtig) en mozzarella verdeeld over de pizza.
De mozzarella mag ook niet te vers zijn (houdt nog teveel water vast). Ook de buffelmozzarella wordt afgeraden omwille van de sterke smaak die te overheersend zou zijn.
Tot slot wordt een blaadje verse basilicum gebruikt en de pizza is klaar om in de oven te schuiven.
 De geschikte pizzaoven is een steenoven en het vuur wordt gemaakt met hout en houtsnippers.  Het hout zorgt voor een constante temperatuur en de houtsnippers kunnen de temperatuur indien nodig doen toenemen.De temperatuur in de pizzaoven gaat van 300 tot 500 graden en om deze reden is een pizza maken in huis zeer moeilijk.De goede pizzabakker schuift de pizza in de oven op een plek waar de temperatuur zeer hoog is en waar in enkele seconden de rand van de pizza gaart. Hierna zal hij de pizza draaien en verschuiven naar een plaats in de oven waar er vlammen zijn waardoor de licht gerookte smaak wordt bekomen.  De pizza blijft in totaal maar een tweetal minuten in de oven.Wanneer de pizza verbrande blaasachtige delen vertoond dan is dit waarschijnlijk te wijten aan een verkeerde rijzing.

De pizza’s die in elke pizzeria te Napels kunnen gegeten worden zijn : la Marinara (tomaat, look en oregano), la Margherita (tomaat, mozzarella en  basilicum), en la Quattro Stagioni (verdeeld in 4 delen met in elk deel  andere ingrediënten). Er bestaat geen pizza ‘Napoletana’.  

 

 

 

08:09 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.