02-05-08

ITALIAANSE WIJN: GEEN SCHANDAAL!!!

logolibero

Macché vino alterato  di NINO SUNSERI  27 aprile 2008pagina 1 libero Lo scandalo di "Velenitaly" non esiste. Il settimanale "L'Espresso", che l'aveva lanciato un mese fa con un corposo servizio di copertina, ha fatto un falso scoop. Il giornale, infatti, traeva il materiale da un'indagine della Procura di Taranto che coinvolgeva diverse aziende. Molte in Puglia. Una anche in Veneto. È stato proprio il Tribunale del Riesame di Verona a smontare il castello d'accuse. Il giudizio appare tombale: «Insufficienti indizi di reato». Vuol dire che il pm di Taranto, Luca Buccheri, che aveva promosso l'inchiesta, non è riuscito a raccogliere nessun elemento rilevante. Altro che truffa da 70 milioni di litri. geen enkele giftige stof, geen enkele toevoeging.  Onbestaand de gevaren voor de menselijke gezondheid. ipotizzati dal pm Buccheri che aveva messo sotto sequestro la Vmc e la Enoagri di Massafra in Puglia e la Vinicola Santa Croce di Monteforte d'Al pone in Veneto. Nulla di nulla. Un errore clamoroso. Reso ancora più grave dal fatto che l'in chiesta dell'Espresso era stata pubblicata proprio in coincidenza con il Vinitaly. Vale a dire la grande esposizione di Verona che, ogni anno, mette in mostra la migliore produzione enologica italiana. Una cannonata mediatica contro il vino italiano, Ad aggravare il quadro la contemporanea inchiesta della Procura di Siena sul Brunello. Il prodotto più pregiato del Chianti, secondo i sospetti, non rispetta gli standard del protocollo Docg. Insomma un vero disastro che si aggiungeva alla crociata contro la mozzarella campana, sospettata di aver fatto il pieno di diossina e le indagini sull'olio adulterato. D'im provviso, un mese fa, era sembrato che la filiera agro-alimentare, fiore all'occhiello del "made in Italy" fosse in mano ad una cosca di pericolosi truffatori. La verità, assicurano i giudici è molto diversa. La mozzarella è stata riabilitata, il brunello resta uno dei migliori vini del mondo e anche sull'olio non si è andati molto avanti. Dal canto suo de in beslag genomen wijn uit Apulië en Veneto “bevatte zonder enige vorm van twijfel geen enkele schadelijke stof voor de menselijke gezondheid”.  Zo bepaalde de rechter in Verona zonder ondubbelzinnigheid. Adesso i legali delle aziende coinvolte vogliono portare in Tribunale il settimanale l'Espresso per i danni provocati alla loro attività dal falso scoop. I più accaniti sono i proprietari della Vmc di Massafra. L'avvocato Fabio Lucchesi ha già pronta la denuncia. «Gli articoli incriminati, prendendo a riferimento i provvedimenti adottati da varie Procure (Verona e Taranto), riportano in maniera incompleta - spiega il legale stralci di tali documenti e mirano a screditare l'attività della ditta descritta sotto una luce particolarmente sinistra agli occhi dei consumatori». Un miglior controllo delle fonti giornalistiche avrebbe probabilmente evitato questi danni. Invece l'Espresso era andato giù molto pesante. Aveva parlato della più grande truffa alimentare mai avvenuta in Italia. Talmente grave da far impallidire il ricordo dello scandalo al metanolo che era costato la vita a decine di persone. Un colpo giornalistico di prim'ordine. Se fosse stato vero.   

A la carte

 
logo6minBUSINESS

L’Espresso: goedkope Italiaanse wijn chemisch gemanipuleerd

woensdag 16 april 2008 - Of de geruchten over Brunellogate (zie hierboven) nog niet genoeg zijn, pakt het weekblad L’Espresso deze week uit met een dossier over de chemische manipulatie van 70 miljoen liter goedkope Italiaanse wijn.
 
Onder de titel “Benvenuti a Velenitaly”, een woordspeling op de wijnbeurs Vinitaly en het Italiaanse woord voor gif “veleno”, beschrijft L’Espresso hoe het Italiaanse gerecht sinds september 2007 op verschillende plaatsen in Italië wijn in beslag nam die aangelengd was met een giftige en kankerverwekkende chemische cocktail van suiker, meststoffen en chemisch zuur. De wijn was bestemd voor verkoop in supermarkten.
Naar verluid zou in totaal 70 miljoen liter wijn op die manier “geprepareerd” zijn; het merendeel daarvan zou ook verkocht en wellicht al opgedronken zijn. Het schandaal doet denken aan het metanol-schandaal uit 1986. Toen vielen er vijftien doden. Enkele van de misdadigers van toen duiken ook op in het nieuwe Italiaanse wijnschandaal. De geviseerde wijnen zouden niet buiten Italië zijn verkocht
 
  dm_logoSchandalen in de Italiaanse wijnsectorDe Italiaanse wijnsector davert op zijn grondvesten. Volgens het blad L'Espresso bevatten miljoenen flessen Italiaanse wijn - een van de belangrijkste exportproducten van het 'Bel Paese'- kankerverwekkende stoffen. Bovendien onderzoekt het Italiaanse gerecht gesjoemel met de wereldberoemde wijn 'Brunello di Montalcino'.

"Helse cocktails"
L'Espresso schrijft vandaag dat 70 miljoen liter wijn die in de winkel te koop is voor bedragen tussen 70 cent en twee euro meststoffen en zoutzuren bevat. Het gerecht is een onderzoek begonnen naar 20 wijnbouwers in Noord-Italië. Zij zouden de gevaarlijke stoffen in de wijn vermengd hebben om de productiekosten met 90 procent te drukken. Krantenkoppen spreken over "helse cocktails" die nauwelijks voor een vijfde uit wijn bestaan. "Frankenstein-wijn is schandaal", bloklettert La Repubblica.

Opnieuw Veronella
Het schandaal doet denken aan het tot dusver grootste wijndrama in Italië uit 1986. Toen werd met methanol vermengde wijn verkocht in de winkels. Dat kostte het leven aan twintig mensen en een tiental consumenten werd blind. Een van de wijnbouwers uit Veronella die toen bij het schandaal betrokken was, wordt nu opnieuw geviseerd.

 

22:18 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.