12-04-08

MOZZARELLA DI BUFALA

mozzarelladibufala

 

Er zijn twee soorten Mozzarella:

(Traditionele) Mozzarella die bereid is met melk van zwarte waterbuffels en mozzarella van koemelk (die elders gemaakt wordt en eigenlijk een soort 'namaak' Mozzarella is).

Weetje: Italianen hebben het - als er koemelk voor deze kaas gebruikt wordt - niet over Mozzarella, maar over Fior di latte (bloem van melk).

De meeste Mozzarella heeft een bolvorm  (het gewicht kan variëren, meestal  is het zo'n 20 tot 400 gram). De kleinste zijn zo groot als een walnoot en hebben een eigen naam, ze heten bocconcini (= lekkernij). Ook een dikke vlecht is een typische mozzarellavorm.


De traditionele Mozzarella van buffelmelk (die al vanaf 1600 in delen van Italië gemaakt wordt) kreeg in 1993 een beschermde handelsnaam(DOP).

De kaas wordt nu (exclusief) geproduceerd in Italië in de regio's Campania en Lazio en heet officieel: Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. (en die naam moet, als het om echte mozzarella gaa,t ook op het etiket staan).

Mozzarella van buffelmelk is zacht en goed snijdbaar. Erg verse Mozzarella heeft van binnen een soort laagjesstructuur die door rijpen verdwijnt. De kaas heeft een speciaal mild en romig aroma.

Mozzarella di Bufala wordt vaak koud en puur gegeten (bijvoorbeeld in Insalata  Caprese met tomaat en basilicum).

Mozzarella di Bufala  heeft een vetgehalte van circa 50 %. De bolletjes Mozzarella van koemelk - die samen met wei (het vocht dat ontstaat bij de productie) verpakt in plastic zakjes in het koelvak van de supermarkt te vinden zijn - worden meestal in Duitsland of Denemarken gemaakt.Mozzarella van koemelk is zacht, licht elastisch en makkelijk snijdbaar. De smaak is vlak,  maar ondanks het feit dat het  'koemelk' is, is deze mozzarella toch erg populair omdat de kaas niet uitloopt en lekker draderig wordt als hij smelt. Dit type Mozzarella wordt vaak gebruikt voor warme bereidingen (bijvoorbeeld op een pizza of om een gerecht te gratineren).Mozzarella (van koemelk) bevat circa 25 procent vet. Er is ook een halfvolle variant met circa 15 procent vet en een magere mozzarella met 0 procent vet  

Bereidingswijze:

Voor Mozzarella wordt eerst aangezuurde melk gestremd. Daarna wordt de wrongel gesneden en de vrijgekomen wei afgetapt. De wrongel wordt - na rijping - overgebracht in rond draaiend heet water. Daar ontstaan lange draden kaas die snel samenklonteren. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp kaas gekneed en in stukken gescheurd, die - met de hand of machinaal - tot bolletjes verwerkt worden. De bolletjes worden in koud water of koude wei gegooid om af te koelen (omdat ze dan hun vorm bewaren en niet uitdrogen). .

Weetje: De naam mozzarella is afgeleid van het Italiaanse werkwoord mozzare wat afscheuren betekent

RECEPTEN 

 

SALTIMBOCCA DI SORRENTO

  Per persoon: 1 zeer dun sneetje rundsvlees, 1 sneetje salame uit Napels, 1 snede mozzarella di bufala  

 

 

Ingrediënten voor de saus:olio extra vergine, een vleugje boter, zout, peper, 5 lepels tomatenpulp,een lepeltje oregano    warm enkele eetlepels olie en de boter op in een pan op een middelmatig vuurtje

bak het vlees en neem het uit de pan

laat het bakvocht in de pan en voeg de tomatenpulp, zout, peper en oregano toe

laat eventjes pruttelen totdat de saus wat geconcentreerd lijkt    andere ingrediënten: een lepeltje rode wijn en een lepelgeraspte  grana padano   neem een klein ovenschaaltje en doe er de wijn en wat boter in

leg er eerst het gebakken vlees in en daarop een sneetje salami, een sneetje

mozzarella en daarover het tomatensausje en bestrooi uiteindelijk met de

parmigiano of grana padano

 

zet 10 minuten in de oven op 180°C

 


MOZZARELLA IN CARROZZA

Mozzarella carrozza

Ingrediënten voor elke  mozzarella in carrozza:2 sneden wit brood, 1  snede mozzarella, 2 eieren, bloem, zout,  ev kruiden (oregano)    snij de korstjes van de sneden broodsnij de mozzarella in dunne sneetjes  leg een snede mozzarella op een van de sneden brood en bestrooi eventueel met kruiden

strooi op de randen van het brood rondom de mozzarella wat bloem

leg er de 2de snede brood bovenop en druk een beetje aan met vlakke hand 

maak je vingers wat nat en bevochtig het brood aan de randen en druk een beetje zodat de sneetjes aan elkaar kleven (d.m.v. de bloem)en de mozzarella er niet tussenuit komt bij het frituren 

klop 2 eieren los in een diep bord en doe er wat zout bij

dompel de “mozzarella in carrozza” in de losgeklopte eieren totdat het brood goed doordrenkt is  

frituur in zeer hete olie langs beide zijden

wanneer langs twee kanten een goudbruine kleur ontstaat, uit de olie halen en op

een bord met keukenpapier droogdeppen

dien warm op
 

 

21:35 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

http://wijnuititalie.skynetblogs.be/archive/2008/04/12/mozzarella-di-bufala.html

is Indentiek aan

http://blog.seniorennet.be/etenengenieten/archief.php?startaantal=16&catID=2683

gelukkig staat op de ene website en exacte backup van de andere ;-)
Het is in elk geval een lekker recept, zoveel is zeker.
MIJN ANTWOORD:
U hebt gelijk. Helaas mijn naam staat niet op de kopie. Zo gaat het in de wereld!

Gepost door: Phil | 23-12-10

De commentaren zijn gesloten.