31-03-08

ITALIAANSE KOFFIE - CAFFÉ - MOKA - ESPRESSO

KIMBOITALIAANSE KOFFIE - CAFFÈ

Moka

Het grootste verschil tussen de Italiaanse en de Belgische benadering van koffie is een cultuurverschil. Waar in België het kopje fungeert als middelpunt van een ritueel – het koffiedrinken is bij ons veel meer dan koffie drinken  en de smaak van het spul zelf er niet zo toe doet, staat in Italië de smaaksensatie centraal, hoewel die soms maar enkele seconden duurt. Koffiezetten is in Italië daarom een wetenschap. 

Er zijn vier methodes om koffie te maken:

 

Door de koffie te laten trekken in kokend water en daarna te filteren of te laten bezinken(Turkse koffie)

 

Door heet water door de koffie heen te laten lopen (filterkoffie)

 Door heet water onder lichte druk door de koffie te persen (met de Italiaanse caffettiera of moka)

 RSCN2785
 

Door het water onder grote druk door de koffie heen te persen( espressokoffie)   

TIPS VOOR EEN GOEDE ESPRESSO

Dosering

 

 

Volgens de experts zeven gram per kopje. De koffie altijd stevig aandrukken. Te weinig koffie geeft uiteraard een te slap resultaat en bij teveel koffie stroomt de koffie niet goed door en wordt te sterk of krijgt een brandsmaak. De hoeveelheid koffie echter minder invloed op de smaak dan de samenstelling van de koffiemelange.

 

 

De koffie

 

Welke koffie u gebruikt is vooral een kwestie van smaak. De wijze van branden en het mengsel van de bonen(kwaliteit, soort, herkomst) bepalen het aroma. Er zijn drie soorten van het geslacht Coffea, die bonen leveren voor het maken van koffie. Dat zijn de soorten Arabica, Robusta en Liberica. Van de geproduceerde koffie op de wereld bestaat 74% uit Arabische koffie, 24% uit Robusta koffie en de rest is Liberische koffie. Arabica is in veel opzichten beter dan Robusta, maar 100% Arabica wordt niet door iedereen p prijs gesteld. Robusta is goedkoper , bitterder en cafeïnerijker dan Arabica maar heeft wel meer “pit”.

Voorverwarmde kopjes

De kopjes moeten altijd zjin voorverwarmd. Als de koffie in een koud kopje valt koelt de koffie te sterk af en verdwijnt het schuimlaagje. Bialetti is de uitvinder van de “Moka Express” het achthoekige aluminium koffiepotje dat gerust tot de hoogtepunten van industrieel ontwerp  in de 20ste eeuw gerekend mag worden. Sinds de jaren ’50 produceerde Bialetti meer dan 200 miljoen espressopotjes. Het potje bestaat uit drie delen: een waterreservoir, een filter en een opvangbakje met schenk uit. Het waterreservoir wordt gevuld met water, de filter met koffie en vervolgens wordt het geheel dichtgeschroefd en op het vuur gezet. Wanneer het water gaat koken stuwt de stoom die zich in het water reservoir vormt het water door de koffie naar het opvangbakje.

Houd bij het gebruik van de Moka Express de volgende zaken in het oog:

 

Vul het reservoir tot aan het overdrukventiel

 

Vul de filter helemaal maar druk de koffie niet vast aan (hierdoor wordt het water belemmerd, het temperatuur te hoog en smaakt de koffie verbrand)

 

Zet het vuur laag zodra de koffie begint te stromen, heftig gepruttel is geen goed teken

Vervang rubber en filter regelmatig


    023Napolitaanse "moka"
   

De Koffiekaart

Op de Italiaanse koffiekaart prijken de volgende varianten – en soms nog wel meer.   

 

 

 Espresso: Ca. 45ml zwarte en geconcentreerde koffie met een goudgeel schuimlaagje geserveerd in een klein kopje.   

 

Caffè ristretto: Ca. 30ml koffie gemaakt van eenzelfde hoeveelheid koffiepoeder als een gewone espresso, dus veel sterker   

 

Caffè macchiato: Espresso met een scheutje melk. Macchiato betekent “gevlekt”   

 

Caffè lungo o Caffè americano: Een grote kop koffie met een dubbele hoeveelheid water. Als je graag een koffie hebt, zoals wij hier drinken, dan bestel je dit aan de bar   

 

Caffè doppio: Een dubbele espresso, tweemaal zoveel koffie en tweemaal zoveel water  

 

Caffelatte: Espresso gemaakt met de moka met 2/3 melk, zonder schuim. Dit drinken de Italianen vaak bij hun ontbijt.   

 

Caffè corretto: Espresso met een paar scheutjes likeur: Sambuca, Grappa of brandewijn  

 

GRANITA DI CAFFÉ      MukkaExpressLarge

CAPPUCCINO

45ml espressokoffie en 75ml melk. De melk wordt in volume vergroot door opschuimen met stoom.

 

19:31 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.