29-03-08

GNOCCHI

GNOCCHI

_DSC2470-con-R1

 

Oorspronkelijk werden gnocchi gemaakt van bloem en water. Vandaag zijn er vele varianten: aardappelgnocchi, griesmeelgnocchi, gnocchi gemaakt van polenta, pompoengnocchi, gnocchi van ricotta,…Wij zullen vandaag, bij wijze van kennismaking met de bereiding, het traditioneel recept volgen van gnocchi gemaakt met bloem en aardappels.  Ook wanneer we dit basisrecept volgen zijn er nog vele varianten. Elke regio en elk alpendorp gebruikt wel een ander soort bloem, zo zijn  gnocchi met gebruik van tarwebloem, maïs, spelt, ongebuild meel,….. allemaal even vaak voorkomend.Wij gebruiken tarwebloem maar ook hier is er een verschil tussen de zachte tarwebloem en harde tarwebloem. Inderdaad, wanneer we zachte tarwebloem gebruiken dan is er een kleiner gehalte aan proteïnen aanwezig die we moeten aanvullen door de toevoeging van eieren.

 

 

GNOCCHI ALLA GORGONZOLA

Ingrediënten( voor 2 personen): 90gr aardappelen, 33gr bloem, zout, gorgonzola, boter  Kook de aardappelen gaar (zonder ze te schillen) en schil ze terwijl ze nog warm zijn. Daarna pureren. Laat enkele minuten afkoelen Zout het geheel en doe de bloem erbij. Meng  Neem een gedeelte van de massa en maak buisjes van twee centimeter Leg de gnocchi op een bebloemde schotel  Breng gezouten water aan de kook Doe de gnocchi erbij  Giet de gnocchi af wanneer ze aan de oppervlakte gaan drijven (enkele minuten) Leg ze in een beboterde ovenschotel Voeg er de gorgonzolakaas in stukjes aan toe Voeg wat boter toe Laat in de oven 10’ gratineren op 200°

WIJN: BARBERA D'ALBA RISERVA PRODUTTORI GOVONE (zie: www.wijnuititalie.be )

21:58 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.