26-03-08

LIMONCELLO: HUISGEMAAKT - TIPS

LIMONCELLO

 

LIMONI IN MATURAZIONE

 Ingrediënten: 4 niet behandelde grote citroenen, ½ liter alcohol 95°, ½ liter water, 400à500gr suiker  Snijd het gele gedeelte van citroenschillen en laat het witte gedeelte zeker aan de citroenDSCN4816

Leg de schillen gedurende 8 dagen in een hermetisch gesloten bokaal met alcohol

DSCN4818 DSCN4820

Na deze periode: maak een siroop: kook het water met de suiker gedurende enkele minuten. Laat afkoelen.

Filter alcohol en schillen.

Meng gefilterd alcohol en siroop en doe de limoncello in flessen.

Laat 1à2 weken rusten vooraleer te serveren.

 


Zowel de Costa Amalfitana als Sorrento staan bekend om hun citroenen. De naar onze maatstaven zeer grote citroenen hebben een dikke schil en een bijzondere smaak. Het buitengewoon zachte microklimaat, de zee, de zon en de vruchtbare, vulkanische grond scheppen de voorwaarden. De citroenen hebben zelfs het IGP-predikaat gekregen, hetgeen staat voor Indicazione geografica protetta. Kort gezegd komt dit neer op een kwaliteitsaanduiding voor voedsel, waarbij de herkomst van het product de kenmerkende smaak voortbrengt. Producenten zijn verder gebonden aan allerlei regels om de constante kwaliteit te waarborgen.

Alleen van deze citroenen wordt de bekende Limoncello gemaakt. Andere citroenlikeuren worden genoemd met fantasienamen zoals limonello, limoncino, limonetto.

TIRAMISÚ AL LIMONCELLO

 Ingrediënten voor de crème: 4 eidooiers, 120gr suiker, 250gr mascarpone, 3à4 eetlepels limoncello, 150gr room  

eidooiers en suiker kloppen tot een schuimige massa, voeg mascarpone toe en meng voorzichtig, daarna de limoncello en tenslotte de opgeklopte room (die je voorzichtig mengt)

 ------------- 

In een diep bord meng je  0.75dl water met 0.75dl limoncello 

Neem een tiental savoiardi-koekjes en doordrenk ze met het water/limoncello-mengsel (en hier is het geen probleem –in tegenstelling tot de bereiding van de traditionele tiramisù - als de koekjes iets meer doordrenkt zijn) 

Schik de savoiardi in een ondiepe ovenschaal en bedek met de crème  

In functie van het type van de schaal kan men twee lagen maken met de koekjes en telkens bedekken met de helft van de crème 

Versier met een mengeling van woudvruchten

20:08 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Citroenen ik ben op zoek naar echte Sorrento citroenen om Limoncello te maken. Kan iemand mij zeggen waar ik deze citroenen kan vinden in België.
Dank bij voorbaat!

Gepost door: Lauwens | 23-06-08

De commentaren zijn gesloten.