24-03-08

KWALITEITSPRODUCTEN: EUROPESE ERKENNING

dop Steeds meer consumenten zijn geneigd om voor hun eten en drinken meer belang aan kwaliteit dan aan kwantiteit te hechten. Dit leidt onder meer tot een vraag naar landbouwproducten en levensmiddelen waarvan de geografische oorsprong vaststaat en die op traditionele wijze worden bereid. Met deze labels kan de consument deze producten herkennen. Daarnaast beogen we hiermee een diversificatie van de landbouwproductie. Doordat de consument bereid is om een hogere prijs te betalen voor een kwaliteitsproduct dat een hogere productieprijs kent, kan de productie van traditionele kwaliteitsproducten typisch voor bepaalde streken blijven bestaan met positieve gevolgen voor de lokale werkgelegenheid. Finaal, in het geval van een Europese erkenning, worden productnamen beschermd tegen misbruik en namaak. GRANA PADANO

Specifieke producten herken je zo: B.O.B., B.G.A. en G.T.S.De verschillende beschermingscategorieën zijn in 1992 door de Europese Unie in het leven geroepen omdat landbouwproducten en levensmiddelen met bijzondere kenmerken werden nagemaakt en dan onder dezelfde naam als het eigenlijke product werden verkocht.

De Beschermde Oorsprongsbenaming (B.O.B.): Wordt verleend aan producten waarvan de productie, verwerking en bereiding plaatsvinden binnen een bepaald geografisch gebied volgens een erkende werkwijze en gecontroleerde werkwijze.

De Beschermde Geografische aanduiding (B.G.A.): iHierbij moet minimaal één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstadia toegeschreven kunnen worden aan de geografische oorsprong. Verder kan dit product een bepaalde faam genieten binnen een afgebakend geografisch gebied.

De Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (G.T.S.): Deze vermelding verwijst niet naar de herkomst, maar heeft tot doel de traditionele productsamenstelling of productiemethode te benadrukken.Waarom Europese systemen voor de ontwikkeling en bescherming van levensmiddelen?Om de diversiteit van de landbouwproductie aan te moedigen.●Om de productnamen te beschermen tegen misbruik en namaak.●Om de consumenten te helpen door hun informatie te geven over het specifieke karakter van de producten. 

------

Er is het Vlaamse label 'STREEKPRODUCT.BE'. Producten met dit label zijn verse of verwerkte producten, gemaakt met streekeigen grondstoffen of die als streekeigen worden beschouwd. Ze moeten bekend staan als een streekeigen product, in de streek bereid worden, én een langdurige of een historische bekendheid genieten.

Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB)                                        Beschermde Geografische Aanduiding (BGA)    België  

Fromage de Herve B.O.B.

Beurre d'Ardenne B.O.B.

 

Jambon d'Ardenne B.G.A.

Pâté gaumais B.G.A.

Geraardsbergse mattentaart B.G.A.

 

19:38 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.