09-03-08
PASTA: RECEPTEN EN TIPS

- De kookpot moet groot genoeg zijn
- Neem 3 liter water voor de eerste 100 gram pasta en voor elke volgende 100gr neem je telkens een liter meer
- Een lepel grof zout elke 100 gram pasta toe te voegen wanneer het water kookt (als men het zout in het koud water doet zullen er vlekken op de bodem van de kookpot ontstaan)
- Doe de pasta in het kokende water en meng met een houten lepel
- Doe het dekstel op de pan zodanig dat de stoom eruit kan en het water toch een constante temperatuur behoudt
- De kooktijd wordt aangeduid op de verpakking van de pasta en dient steeds gerespecteerd. Begin de minuten te tellen van zogauw het water opnieuw kookt.
- Het is nuttig om de pasta af en toe te proeven om de gaartijd te bepalen
- De pasta mag niet onder het koude water worden gehouden (behalve bij bereiding van pasta om koud op te dienen), zoniet zal het zetmeel(dat ervoor moet zorgen dat de pasta en de saus goed met elkaar vermngd worden) verloren gaan
Nadat de pasta is afgegoten, onmiddellijk vermengen met de saus en zo vlug mogelijk opdienen!
LINGUINE MET CALAMARES

Ingrediënten: 300gr calamares (zo klein mogelijk van formaat, inktvis is een alternatief), 20 kappertjes, olie extravergine, 1 sjalot, 1 teentje look, peterselie, pikant pepertje, zout en peper, ½ tomaat, 150gr pasta(linguine) |
Laat het doormidden gesneden teentje look en de fijn versneden sjalot in een grote pan in wat olie extra vergine bakken Voeg ook de gehakte kappertjes en de op blokjes gesneden tomaten toe Zout en peper alsook een beetje van het pikant pepertje Deksel er op en op een zacht vuurtje laten stoven Na ongeveer 30 minuten (afhankelijk van de grootte en de taaiheid van de calamares) de versneden peterselie toevoegen. Enkele seconden later van het vuur halen. Ondertussen de pasta gaarkoken (150gr per persoon) |
SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

Ingrediënten: 50gr spaghetti, peper en zout, 6à8 zwarte olijven, look, gedroogde chilipeper, 1 ansjovisfilet, 10à15 kappertjes, 5à6 eetlepels tomatensaus
Snijd de olijven fijn
Verwarm olio extravergine in een pan en bak er de look en chilipeper in
Verwijder de knoflook zodra hij begint te kleuren
Voeg de ansjovis toe en laat deze al roerend oplossen in de olie
Voeg de olijven en kappertjes toe
Voeg de tomatensaus (in de zomer verse tomaten) zout(!) en peper toe
Kook de pasta gaar
giet de pasta af en doe hem over in de pan (met saus)
PESTO ALLA CALABRESE
Dompel de gedroogde tomaten enkele minuten in kokend water
Laat de pijnappelpitten roosteren in een pan met antiaanbaklaag en op een laag vuurtje (niet laten aanbranden!)
Snij alle ingrediënten verder zeer fijn en meng ze goed (je kan eventueel ook de mixer hiervoor gebruiken).
Doe er geleidelijkaan de olie bij
Er dient een dik sausje te worden bekomen.
Doe er de geraspte kaas bij en meng
OPGELET: als het sausje te zout is, voeg dan aan het kookwater van de pasta wat minder zout toe
ORECCHIETTE MET KERSTOMAATJES EN GEZOUTEN RICOTTA
Doe in een pan 4à5 eetlepels olie (extravergine), warm op, voeg een teentje look(in de helft gesneden) en in de in de helft gesneden kerstomaatjes toe.
doe de pasta onmiddellijk in de pan bij de kerstomaatjes, meng en voeg overvloedig de geraspte ricotta en basilicum (NIET SNIJDEN MET HET MES MAAR VERSCHEUREN - NIET TE FIJN) toe, meng opnieuw.
Onmiddellijk opdienen
WIJN: NEBBIOLO D'ALBA (zie: www.wijnuititalie.be)
SPAGHETTI ALLA NORMA
Ingrediënten: 50gr spaghetti,+/- ½ aubergine(= 5à6 schijfjes), +/-200gr passata rustica, 1 sjalot , basilicum, 1 teentje look, olie, pecorinokaas(of gezouten ricotta)
WIJN: MERLOT INTROVIGNE (zie: www.wijnuititalie.be)
19:40 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Facebook |
De commentaren zijn gesloten.