18-02-08

RIJST EN RISOTTO: RECEPTEN EN TIPS

RIJST EN RISOTTO         

Rijst is de meest verbruikte graansoort ter wereld. Rijst is de naam voor ongeveer 19 soorten grasachtige jaarlijkse planten, maar alleen Oryza sativa is belangrijk in de voeding van mensen.Rijst is een plant die houdt van water, vereist een warm en vochtig klimaat en kan tot een hoogte van 1 meter groeien.Rijst wordt gekweekt in speciale gronddelen, rijstvelden genaamd, die onder water worden gezet.De rijstvelden blijven gedurende de hele groeiperiode onder water staan. De planten worden geoogst en gedorst.De rijstraffinaderijen zijn doorgaans dicht bij de rijstplantages ingeplant.Het kaf wordt van de graankorrels gescheiden en de korrels worden witter gemaakt.De bekendste soorten rijst zijn de Japonica(met een ronde graankorrel) en Indica, waarvan de korrel eerder langwerpig is.,

VOEDINGSWAARDE:Rijst heeft een hoog caloriegehalte(350kcal per 100gr) en 80% aan koolhydraten(suikers). Het is dus een voedingsmiddel dat wordt aanbevolen door artsen aan mensen die lijden aan aderverkalking en aandoeningen aan het spijsverteringsstelsel.Omwille van het feit dat rijst licht verteerbaar is en de maag niet overbelast, is het dus een ideaal voedingsmiddel voor mensen die slaapstoornissen hebben naar aanleiding van maagklachten.,

HET IS GOED OM TE WETEN:        de vloeistoffen die aan de rijst worden toegevoegd bij het kookproces zeer heet dienen te zijn//    rijst bewaard moet worden in stoffen zakjes of in glazen, afsluitbare bokalen //     de rijst niet mag gewassen worden voor de bereiding, het zou een groot gedeelte van zijn voedingsstoffen verliezen//     de rijst voor de bereiding goed moet nagekeken worden op onzuiverhuiden,

CRITERIA BIJ AANKOOP,  Het goede resultaat van een rijstbereiding hangt af van de keuze van de rijstsoort.Bij een rijstbereiding(risotto, rijstsla, …) moet men rekening houden met de eigenschappen van de rijst: de afmetingen, consistentie en kookgedrag.Het aanbood wordt in vier categorieën verdeeld:

 a)                  RISO COMUNE

(huishoudrijst)Riso comune heeft een gedrongen ronde of halfronde korrel, dient 13à14 minuten gekookt te worden. Dit soort rijst is geschikt voor zoete gerechten op rijstbasis, soep en timballi

b)                 RISO SEMIFINO(rondkorrelige rijst),

Dit soort rijst heeft een middellange, ronde of halfronde korrel. Riso semifino moet 15 minuten koken en is geschikt voor minestrone en als bijgerecht.

c)                  RISO FINO(middelgrote en standaardrijst),

 

Dit soort rijst(Ariete, drago, ringo) heeft een lange, spilvormige korrel. De kooktijd bedraagt 16 minuten. Riso fino is geschikt voor rijstsalade, soepen en als bijgerecht,

d)                 RISO SUPERFINO(luxerijst),

Dit soort rijst heeft een lange maar dikke, spilvormige korrel. De kooktijd bedraagt 18 minuten. Carnaroli,arborio en vialone nano leveren een super risotto. Men verbouwt ook speciale soorten rijst: met toevoeging van vitamines, gepofte rijst en voorgekookte rijst. Deze laatste soort(parboiled) geeft aan de rijst een grotere weerstand bij lange bereidingen en dit laat toe de voedingselementen beter te bewaren die anders verloren gaan in het kookvocht.Riso Venere is een volkoren rijst met een paarse kleur. De kleur is natuurlijk. De kooktijd bedraagt 18/20 minuten (gezouten water)

DE ITALIAANSE RIJSTSOORTEN ZIJN:

Alice, alpe, arborio,arco, argo, ariete, artiglio, baldo,balilla, carnaroli,cigalon, cripto, drago, elba, elio, eolo, europa, flipper, gange, gladio, koral, lago, lido, loto, mercurio, nembo, padano, perla, ribe, roma, rosa marchetti, sant’andrea, sara, saturno, savio, selenio, thai bonnet, vialone nano, volano


RISOTTO MET PADDESTOELEN - WIJN: DOLCETTO D'ALBA D.O.C.

DSCN27641
RISOTTO MET PADDESTOELEN

Ingrediënten : 100gr verse paddestoelen, 3à4gr gedroogde paddestoelen, 80gr rijst, 1 sjalot of 1 ui, olie ex.v. 1,5  bouillonblokjes, peterselie, boter, parmigianoreggiano of grana padano

 

Laat de droge paddestoelen even weken in een glas water – wanneer ze zacht zijn geworden de paddestoelen eventjes uitpersen – zo zijn ze klaar voor gebruik.

 Warm in een kookpot +/- 1,5 liter water op en voeg 1,5 bouillonblokje toe.

Versnij de paddestoelen maar niet te kleinVersnipper de sjalot Warm 5 à 6 eetlepels olie ex. verg. op in een pan.

Voeg sjalot toe en, na enkele minuten, ook de paddestoelen  (deksel!) - Laat alles op een zacht vuurtje sudderen tot de paddestoelen zacht geworden  zijn  (deksel!).

Voeg de rijst toe en laat  1 minuut bakken (zonder deksel)Voeg een pollepel bouillon toe  (laat bijna volledig verdampen). -Meng-

Laat koken totdat de bouillon bijna volledig is geabsorbeerd. Voeg zoveel bouillon toe als nodig om alle ingrediënten te bedekken(laat verdampen).Voeg de droge paddestoelen toeMengLaat koken totdat de bouillon bijna volledig is geabsorbeerd. Voeg opnieuw zoveel bouillon toe als nodig om alle ingrediënten te bedekken (laat opnieuw verdampen)mengProef om te weten wanneer de rijst bijtgaar is (gemiddeld zo’n 15 à 20 minuten), voeg eventueel nog een kleine pollepel bouillon toe en laat verder gaar worden

Wanneer de rijst gaar is: Neem de pan van het vuur en voeg de versnipperde peterselie  en een koffielepel boter en parmigiano toe en laat het gerecht enkele(2-3’) minuten staan vooraleer op te dienen

WIJN: DOLCETTO D'ALBA D.O.C.(zie: www.wijnuititalie.be )


14:24 Gepost door tarlo in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hallo Hallo,op deze koude dinsdagmorgen ben ik op bezoek geweest op je nieuwe blogje en ik hoop dat je hier een fijne tijd zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 19-02-08

De commentaren zijn gesloten.